Vi bedriver ett beredskapsprojekt där vi önskar öka kunskap, informera, diskutera och ställa krav på samhället att se kvinnors utsatthet i krig och konflikt – kanske på svensk mark. Vi ser hur hoten växer i vår omvärld och menar att vi måste skapa en beredskap, våga prata om det svåra och ta hand om varandra. På olika vis uppmärksammar vi ämnet, läs vår debattartikel och hur vi omskrivits i media nedan.

Debattartikel, publicerad i NA 25 november 2024. Kvinnor i krig på svensk mark

I den senaste tidens ökande fokus på beredskap från såväl myndigheter som i mediabevakning saknar vi debatten om kvinnors utsatthet i händelse av krig eller konflikt på svensk mark. Med anledning av hotbilden Sverige står inför undrar vi varför kvinnors särskilda utsatthet osynliggörs?

Vid rundringning och möten med relevanta aktörer har en tydlig bild framkommit som påvisar bristen på kunskap och handlingsplaner rörande kvinnors utsatthet. I den senaste utgåvan av broschyren Om krisen eller kriget kommer, från november 2024, tas inte frågan upp. Sidan 29 i broschyren ägnas åt husdjur, den särskilda utsatthet som rör kvinnor, barn och unga vuxna i fråga om främst sexuellt våld tas däremot inte upp. Vi föreslår en ombearbetning av broschyren, med information om sexuellt våld som ett krigsbrott och hur detta hanteras i händelse av krig och konflikt. I nuläget blundar samhället för det sexuella våldets konsekvenser vilket ur feministiskt- och jämställdhetsperspektiv inte är acceptabelt.

Krigsbrott i fråga om sexuellt våld förkommer på många håll i världen, vilket bland andra FN påtalar. Frågan har även under de senaste åren diskuterats i Sveriges riksdag. Vi förutsätter stora likheter i händelse av konflikt eller krig på svensk mark, inget talar för motsatsen. Om utvecklingen i Sverige blir likt Ukrainas där sexuellt våld och systematiska våldtäkter pågår är det sannolikt att svenska kvinnor kommer att råka lika illa ut som de ukrainska. Kvinnor och barns utsatthet är stor, det sexuella våldet från främmande makt är grovt, systematiskt och svårbekämpat. Konsekvenser av sexuellt våld och systematiska våldtäkter innebär fysiska och psykiska skador på såväl kort som lång sikt. Överlevare vittnar om en mycket grav utsatthet, maktlöshet och svårigheter att få adekvat stöd i krigstid. Kvinnor ensamma i hemmen med eller utan barn, kvinnor i arbete, kvinnor på flykt – alla kvinnor riskerar att utsättas oavsett ålder, härkomst, fysiska och psykiska förutsättningar. Till detta vill vi lägga sexuellt våld mot barn, unga flickor och pojkar vars utsatthet tydligt kan kopplas till kvinnornas. Varför påtalas inte detta av myndigheter eller politiker? Var är informationen om hur sexuellt våld som vapen bemöts av samhället? Var finns beredskapen och hur ser den ut?

Vi, en del i den svenska kvinnojoursrörelsen, ser behovet av en beredskap som innefattar kvinnlig utsatthet. Mäns våld mot kvinnor i fredstid är redan ett stort samhällsproblem, krig och konflikt har hitintills aldrig påverkat kvinnors våldsutsatthet positivt. Enligt det militära samarbetsavtalet om tillgång till svenska baser (DCA) har amerikanska soldater tillgång till 17 militärbaser fördelade över Sverige. Amerikanska soldater på svensk mark lyder inte per automatik under svensk lag rörande våldtäkt och sexköp. Forskning från Stockholms universitet påvisar en ökad osäkerhet kring sexuellt våld, exploatering och trafficking i anslutning till Natobaser i andra länder. Vi menar att samhället redan idag till stora delar står oförberett i bemötande och hantering av mäns våld mot kvinnor. Om samhällets hantering av detta stora samhällsproblem inte fungerar tillfredställande i fredstid, vad händer då i händelse av krig eller konflikt när våldet ökar och blir grövre?

23 oktober 2024

Ulrika Haraldsson, ordförande Svea kvinnojour i Kumla med omnejd & Elisabeth Qvarnström, ordförande Kvinnojouren Lillasyster i Piteå, anslutna till Roks (Riksorganisationen för kvinno- och tjejjourer i Sverige)

Adine Samadi, viceordförande Roks (Riksorganisationen för kvinno- och tjejjourer i Sverige