Aktuellt
Varmt välkomna till oss på Svea Kvinnojour i Kumla med omnejd! Vi bjuder på fika och trevliga samtal om svåra ämnen, du får möjlighet att veta mer om oss och vår verksamhet. Vi utbyter erfarenheter, knyter nya kontakter och vid behov genomförs samtalsstöd till kvinnor utsatta för hot, våld och kontroll.
Vill du komma och vara med en kväll för att se hur vi arbetar? Besök oss gärna på onsdagar i vår lokal på Hagendalsvägen 18 i Kumla mellan klockan 18.00-20.00. Hör av dig först, ibland är vi ute på besök av olika slag. Har du särskilda frågor om vår verksamhet får du gärna höra av dig.
8 mars 2025
Debattartikel publicerad i NA
Lägg ansvaret där det hör hemma – på förövaren och inte på offret
10 mars 2023 publicerades detta på Regeringskansliets hemsida:
Den internationella kvinnodagen den 8 mars uppmärksammar flickor och kvinnors rättigheter över hela världen. Regeringens arbete inom jämställdhetspolitiken handlar bland annat om krafttag mot mäns våld mot kvinnor och hedersrelaterat våld och förtryck, satsningar på kvinnors hälsa liksom att ta nya steg för att öka den ekonomiska jämställdheten.
I dag bär kvinnorna i praktiken ansvaret för mäns våld mot kvinnor, det visar sig i frågor som:
- Varför går hon inte?
- Något måste hon väl gjort för att han skulle bli så arg?
- Borde hon inte veta bättre?
Dessa frågor rimmar illa med ovanstående rättigheter för kvinnor. Kvinnor vittnar om att skuld- och ansvarsfrågor, kommentarer som ”jag skulle gå vid första slaget” och omgivningens fördömande förlänger och förvärrar lidande, utanförskap och våldsutsatthet. Fokus och ansvar läggs på kvinnan, offret för en mans hot, våld och kontroll. Vi undrar varför? Om det är mannen som utövar våld av olika slag mot en kvinna han har eller har haft en relation till är han förövaren och bär ansvaret för sina handlingar. Ställs liknande frågor till andra brottsoffer och läggs ansvaret för utsattheten på dem?
Tänk om samhället i sina krafttag mot mäns våld mot kvinnor i stället frågade mannen:
- Varför stannar han kvar i en relation där han inte kan kontrollera sig utan brukar hot, våld och kontroll över en kvinna han valt att ha en kärleksrelation med?
- Kärleksrelation är slut, varför fortsätter han utöva hot, våld och kontroll över sin förra partner och eventuella barn?
- Varför tar han inte sitt ansvar för sina känslor, sitt beteende, sin kvinnosyn och sina handlingar?
- Varför lämnar han inte relationen, situationen, platsen eller hemmet innan han tar sig rätten att göra andra illa?
- Vet inte män bättre?
Finner du, läsaren, makthavaren, företrädaren för samhällets institutioner eller mannen detta provocerande? Bra, använd de omtalade krafttagen och gör positiv skillnad för de kvinnor och barn som är eller har varit utsatta! Nästa gång ni läser om, hör talas om, bevittnar eller känner igen er i ovanstående förslår vi att ni flyttar fokus till förövaren. Ställ frågorna till förövaren och inte offret.
Kumla 5 mars
Svea kvinnojour i Kumla med omnejd genom ordförande Ulrika Haraldsson
